Organizasyon Şirketi Kurmak: Gerekenler, Maliyeti ve Şartları

Başarılı bir iş fikri arayanlar için organizasyon şirketi kurmak oldukça karlı olabilir. Gün geçtikçe büyüyen ekonomisi ile organizasyon hizmetlerine olan talep de artış gösteriyor. Başarılı bir organizasyon işi kurmak için bu kılavuzda yer alan adımları başarılı bir şekilde hayata geçirmeniz gerekir.

Son yıllarda Türkiye’de her türlü organizasyon faaliyeti için hizmet alımlarında önemli bir talep artışı yaşanıyor. Bu artışa paralel olarak organizasyon firması açmak önemli bir trend iş fikridir.

ORGANİZASYON HİZMETLERİ NELERDİR?

organizasyon şirketi açmak

Organizasyon hizmetleri geniş bir alana yayıldı. Dolayısıyla organizasyon konusunda hizmet verecek olan işletmelerin belirli bir alanı seçmesi tavsiye edilir. Bu sayede tüm alanlara yönelmenin personel ve maliyet sorunları yerine daha spesifik bir alanda hızlı yükselme fırsatı elde edebilirsiniz.

Organizasyon hizmetleri genel olarak şöyledir:

  1. Özel etkinlikler, kurumsal etkinlikler, düğünler, doğum günleri gibi etkinliklerin planlanması, yönetilmesi ve koordine edilmesi.
  2. Şirket toplantıları, seminerler, konferanslar gibi kurumsal etkinliklerin organizasyonu, mekan ve program yönetimi.
  3. Düğün ve nişan törenlerinin planlanması, mekan seçimi, süslemeler, catering hizmetleri gibi detayların düzenlenmesi.
  4. Özel partiler, doğum günleri, mezuniyet kutlamaları gibi özel günlerin organizasyonu ve koordinasyonu.
  5. Konserler, tiyatro oyunları, spor etkinlikleri gibi gösterilerin planlanması, promosyon işlemleri, bilet satışı gibi konularda destek sağlanması.
  6. Fuarlar, sergiler, tanıtım etkinlikleri gibi organizasyonların planlanması, katılımcıların koordinasyonu ve etkinliğin başarılı bir şekilde yönetilmesi.

ORGANİZASYON ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

organizasyon
organizasyon

Organizasyon şirketi kurmak için yapmanız gereken adımlar oldukça nettir. Süreci başarılı bir şekilde yönetmek adına yapmanız gerekenleri kılavuzda bulabilirsiniz.

1. İŞ PLANI OLUŞTURUN

Organizasyon şirketi kurmanın ilk aşaması doğru bir iş planı oluşturmaktır. İş planında işletmenin gereksinimleri, maliyeti, personel ihtiyacı, sermaye ve gelir beklentisi yer almalıdır.

2. MARKA OLUŞTURUN

Organizasyon şirketi kurmanın bir diğer önemli adımı marka oluşturmaktır. Doğru bir marka oluşturmak için iyi bir şirket ismi, kurumsal tüzük, iç yapı ve internet sitesi ile sosyal medya hesaplarını oluşturun.

3. RESMİ İŞLEMLERİ YAPIN

Organizasyon şirketi kurmak için birçok resmi işleme ihtiyacınız olacak.

Organizasyon firması kurmak için vergi levhası ve çalışma ruhsatı almanız gerekiyor:

  • Kurucu için 2 adet fotoğraf
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt belgesi
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Vergi dairesinden alınacak)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (Vergi dairesinden alınacak)
  • Vergi Levhası fotokopisi
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (Vergi dairesinden alınacak)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (belediyeden alınacak)
  • Kira Sözleşmesi (tapu sahibinden alınacak)
  • İşyeri Krokisi (mühendis imzalı olmalı)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi kurulmalı

4. OFİS KURUN

Organizasyon şirketi kurmak için şık bir ofise ihtiyacınız var. Ofis bir organizasyon işletmesinin her şeyidir. Müşterileri cezbetmek için şık ve dikkat çekici bir ofise ihtiyacınız olacak. İlgili ofisin kurulumu için bir iç mimardan da profesyonel destek almanız tavsiye edilir.

5. PERSONEL İSTİHDAM EDİN

Organizasyon şirketinde çalışacak personeller işin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve işletmenin para kazanması için oldukça önemlidir. İşletmenin kısa ve orta vadeli hedefleri için alanında en iyi personellerin işe alınması gerekiyor.

İşletmede çalışacak olan personellerin özellikleri şunlar olmalıdır:

  • İyi iletişim becerisi
  • Ekip çalışmasına yatkınlık
  • Sorumluluk alma
  • Yaratıcı düşünme
  • Planlama ve organizasyon yeteneği
  • Esneklik ve değişime adaptasyon
  • Müşteri odaklılık

6. PAZARLAMA ve REKLAM

Organizasyon şirketinde iş alabilmek ve para kazanmaya başlamak için pazarlama ve reklam çalışmalarına odaklanmanız gerekiyor.

Organizasyon hizmetleri çok geniş bir pazardır. Pazarda ulaşabileceğiniz çok sayıda potansiyel müşteri bulunuyor. Dolayısıyla yerel reklam ve pazarlama fırsatlarının tamamını kullanmanız gerekiyor.

Yerel televizyon, gazete ve radyolara reklam verebilirsiniz. Önemli noktalardaki billboardlarda da yer almanız tavsiye edilir. Aynı zamanda il veya ilçenize yönelik yayın yapan haber ya da benzeri internet siteleri ile sosyal medya hesaplarına da reklam vermeniz yüksek düzeyde potansiyel müşteriye ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

7. ORGANİZASYON ŞİRKETİ KURMANIN MALİYETİ NE KADAR?

Organizasyon şirketi kurmak için gerekli maliyet düzeyi gün geçtikçe artış gösteriyor. Ülkemizde artan enflasyon oranları nedeniyle ortalama düzeyde bir organizasyon firması kurmak için gerekli maliyet düzeyi 2024 yılında yüzde 40 arttı.

Ortalama olarak 6 farklı organizasyon alanında hizmet veren bir işletmeyi kurmak için yaklaşık 600.000 TL sermayeye ihtiyacınız olacak.

8. ORGANİZASYON ŞİRKETİ NE KADAR KAZANDIRIR?

Organizasyon şirketi kurmak önemli bir gelir potansiyeli taşıyor. Hizmet kolunun önemli bir faaliyet alanı olan organizasyon hizmetlerinde gelir fırsatları da artış gösteriyor.

Düzenli olarak faaliyet gösteren ve ortalama düzeyde iş alan bir firmanın aylık geliri 120 ile 180 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Kurumsal düzeyde hizmet veren bir organizasyon firması ise aylık 400 bin liranın üzerinde gelir sağlayabiliyor.

Yorum yapın